Dit boek leert je anders te kijken naar neurodiversiteit. Wat is neurodiversiteit? Het is een term die aangeeft dat we allemaal gevormd zijn door een uniek ontwikkelingsneurologisch en ontwikkelingspsychologisch traject. Neurodiversiteit gaat er vanuit dat mensen verschillende manieren van denken, voelen en leren hebben. Deze verschillen maken deel uit van de natuurlijke variatie binnen mensen. Deze verschillen komen tot uiting in het spectrum van autisme, ADHD, dyslexie en hoogbegaafheid. Neurodiversiteit benadrukt het belang van inclusie en waardering van deze variaties in plaats van ze te zien als afwijkingen die gecorrigeerd moeten worden.

Neurodiversiteit komt tot uiting in bijvoorbeeld onze motoriek, aandacht, alertheid, concentratie, informatieverwerking, cognitieve vaardigheden, geheugen, probleemoplossend vermogen, emotionele expressie, emotionele reactiviteit, emotioneel en moreel zelfbewustzijn, emotionele kleur, waarneming, lichaamsbeleving, lichaamsbewustzijn, impulsiviteit, flexibiliteit, focus, verbeelding, motivatie, spraak, beloningsgevoeligheid, empathie, sociabiliteit, zelfbeeld, zelfwaardering, identiteit, consciëntieusheid, stressgevoeligheid, besluitvorming, actiegerichtheid en creativiteit.
Vragen die beantwoord worden
Hoe komt het dat neurodiversiteit vaak verborgen blijft? Hoe verhoudt het begrip neurodiversiteit zich tot de DSM-standaardtyperingen? Hoe gebruiken we de term neurodiversiteit in de samenleving? Hoe stel je de diagnosen ADHD en ASS? Welke leer-motorische en coördinatieproblemen treden op bij neurodiversiteit? Wat hebben neurodivergente mensen nodig bij problemen met prikkelovergevoeligheid, communicatie, informatieverwerking en emoties? Wat is de overlap tussen neurodiversiteit en trauma, angst, depressie, psychose, verslaving en andere psychische problemen? Hoe kunnen mensen in je omgeving neurodiversiteit herkennen en wat kunnen zij betekenen? Welke misvattingen bestaan er over neurodiversiteit? Wat is de impact van neurodiversiteit op werk? Is medicatie een optie bij neurodiversiteit? Welke kennis en houding mag je verwachten van een professional?
Anders kijken
Dit boek leert je anders te kijken. Neurodiversiteit is geen stoornis, maar een manier om alle variatie in bijvoorbeeld gedrag en emoties te zien als uitkomst van een mentale en neurologische ontwikkeling in een unieke omgeving. Als in kaart is gebracht hoe ontwikkelingen en communicatie- en verwerkingsvoorkeuren voor iedereen anders zijn, krijgen we een beter begrip van hoe we elkaar kunnen ondersteunen.
Dit boek geeft veel informatie over neurodiversiteit in al zijn dimensies. Na het lezen ben je als bedrijfs- of verzekeringsarts beter toegerust om werknemers met neurodiversiteit te begeleiden.