Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Nieuwe wind, andere koers?

Met de recente installatie van het nieuwe kabinet Schoof breekt een spannende tijd aan. De politieke koers van dit kabinet zal ongetwijfeld invloed hebben op onze beroepspraktijk. Wat betekent het voor de toekomst van ons werkveld en de impact op verschillende aspecten binnen de bedrijfs- en verzekeringsgeneeskunde?
Gaan we de stap zetten naar de hoognodige stelselherziening binnen onze sociale zekerheid? De Onafhankelijke Commissie Toekomst Arbeidsongeschiktheidsstelsel (Octas) heeft aan het vorige kabinet advies uitgebracht over een nieuw stelsel voor langdurige ziekte en arbeidsongeschiktheid. Octas formuleerde een drietal varianten met als doel een eenvoudiger, eerlijker en uitlegbaar stelsel. Sorgdrager bepleit in zijn Zeepkist-bijdrage om voor te sorteren voor de variant ‘werk voorop’. Beoordeling voor compensatie maakt hierin plaats voor focus op begeleiding en re-integratie, met een belangrijke rol voor arbeidsrevalidatie. Dat in het onlangs gepresenteerde hoofdlijnenakkoord aandacht noch geld was voor de complexiteit en hardheden in de arbeidsongeschiktheidsregelingen leidde tot verbouwereerdheid. Met de toezegging van het nieuwe kabinet, in het staartje van de formatie, om alsnog geld uit te trekken voor nieuwe regelgeving voor werknemers die door ziekte of handicap arbeidsongeschikt raken, gloort er gelukkig weer wat hoop aan de horizon.
‘Tijd van onzekerheid én potentieel voor positieve verandering’
Nu de nieuwe bewindslieden de komende tijd aan de slag gaan met het uitwerken van een regeerprogramma, ligt er een belangrijke opgaaf voor onze beroepsverenigingen, NVAB en NVVG, om de noodzaak van goede en toekomstbestendige arbeidsgerichte zorg en sociale zekerheid te bepleiten. Dit numme van TBV biedt hiervoor weer volop inspiratie.
Denk bijvoorbeeld aan aandacht voor gezonde arbeidsomstandigheden, preventieve maatregelen en registratie van beroepsziekten. Coenen en Kuijer benadrukken het belang van goede beroepsziekte-registratie, ook bij multifactorieel bepaalde aandoeningen, zoals lage rugpijn. De bijdrage van De Vries en collega’s toont de toegevoegde waarde van evidencebased advisering over infectiepreventiebeleid en beschermende maatregelen op de werkvloer.
Meer bestaanszekerheid is een prominent thema in het hoofdlijnenakkoord. Valkuil is echter, dat vooral wordt ingezet op betaald werk en de zekerheid daarvan. Sociale inclusie, participatie en verkleinen van structurele ongelijkheid vragen echter om een holistische blik. Bij mensen in kwetsbare situaties ontbreken vaak andere hulpbronnen, waardoor ze niet mee kunnen komen. Een multi-perspectief-benadering is dan nodig. ‘Bekijk het eens door een andere bril’ is dan ook een mooie oproep in de column van Joost van der Gulden.

Het kabinet Schoof markeert een nieuwe politieke wind. Het begin van een periode met onzekerheid, maar ook potentieel voor positieve verandering. Laten we gezamenlijk reflecteren op deze veranderingen en voorbereid zijn om ze proactief aan te pakken.

Sylvia van der Burg-Vermeulen

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen
account, maak dan hieronder een account aan.
Lees ook de spelregels.