Dit boek lees je als bedrijfs- of verzekeringsarts in de eerste plaats voor jezelf. De beroepsrelevante info over burn-out en het effect van telewerk op het professionele welzijn is mooi meegenomen.
Dit 310 pagina’s tellende naslagwerk ligt sinds februari 2023 in de lokale boekhandel: 20 hoofdstukken over 20 zaken rondom een waardevolle loopbaan. Vragen gesteld door het brede publiek worden beantwoord door wetenschappers. ‘Hoe discriminatie tijdens sollicitatie te vermijden als je voornaam Aïsha is?’, ‘Hoe netto meer overhouden?’.
Hét leukste zijn de vele checklists:
-
Zit je eigenlijk wel goed op je huidige werkplek? Check hoe bevlogen jij bent in je huidige job.
-
Overweeg je elders te solliciteren? Gebruik de afvinklijst met 10 stellingen om na te gaan wat echt belangrijk voor je is.
-
Kijk je af en toe naar de concurrentie? Meet eenvoudig de kwaliteit van jouw zoektocht naar ander werk.
UGent@Work
Het vlot geschreven en helder gestructureerde boek is één van de resultaten van het onderzoeksconsortium UGent@Work: een interdisciplinaire samenwerking van de Belgische Universiteit Gent gericht op het realiseren van maatschappelijke impact met onderzoek rond werk en arbeidsmarkt. Het consortium verenigt meer dan dertig wetenschappers, inclusief prof. dr. Lutgart Braeckman, professor in de arbeidsgeneeskunde en eerste auteur van hoofdstuk 11. Braeckman: ‘Geen moelijker patiënt dan een dokter. Je geeft aan iedereen goede raad en advies, maar die zelf opvolgen lukt minder goed’.
In België is burn-out momenteel niet opgenomen in het lijstsysteem van het Federaal agentschap voor beroepsrisico’s (Fedris). Sinds 2019 is het wel erkend als beroepsgerelateerde aandoening. Burn-out onderscheidt zich van vergelijkbare psychische aandoeningen zoals depressie en overspanning vanwege zijn werkgerelateerdheid.
Klik hier voor meer informatie.
Praktische hulpmiddelen
Door praktische problemen met de afname en het scoringssysteem van de Maslach Burnout Inventory (MBI) en Utrechtse Burn-Out School (UBOS), actualiseerden onderzoekers van de Katholieke Universiteit van Leuven de definitie van burn-out en ontwikkelden ze de Burn-out Assessment Tool (BAT). Hoofdstuk 11 biedt de BAT-12.
Verder word je verwezen naar re-integratiebalans.be. Deze site biedt een wetenschappelijk onderbouwd meetinstrument, dat werknemers, jobcoaches en werkgevers helpt om de kwaliteit van re-integratie na burn-out in kaart te brengen. De meetuitkomst kunnen werknemer en werkgever samen bespreken, zodat er tijdens de werkhervatting bijgestuurd kan worden.
Het boek heeft bij elk hoofdstuk QR-codes. Voor burn-out kan je zo blogposts lezen en video’s bekijken als: Doet een burn-outverleden promotiekansen uitdoven? of Arbeid is een eigenaardig medicijn en Welzijn op het werk in Vlaanderen.