De Verzekeringsgeneeskundige Dagen van november 2022: een mijlpaal, omdat het maximum aantal haalbare deelnemers bereikt werd. Enkele kernboodschappen worden hieronder beschreven.
Eelco Hakman trapte woensdagavond af over het bijzondere ‘huwelijk’ tussen vakmanschap en wetenschap. Het bleek een aaneenschakeling van taalkundige samentrekkingen met een enigszins filosofische insteek.
Op de ‘internationale (donder)dag’ benadrukte Michael Vagg (Australië) waarom chronische pijnpatiënten moeizaam terugkeren naar werk. In de spreekkamer is het belangrijk om zogenaamde ‘adverse childhood and community experiences‘ in kaart te brengen en behandeling daarop af te stemmen. Volgens Vagg is zelden sprake van malingering, een onderwerp wat Jason
Busse (VS) later uitdiepte. Busse benadrukte dat artsen moeten leren omgaan met het fenomeen ‘symptom exaggeration‘ (onbewust) en niet denken in ‘malingering‘ (opzet). Jorge Lains (Portugal) ging in op het fenomeen tele-rehabilitatie, wat even effectief bleek als face-to-face-revalidatie bij patiënten met musculoskeletale aandoeningen. Ben Baumberg Geiger (Verenigd Koninkrijk) ging in op het gestructureerd meten van werkvermogen en publieke rechtmatigheid. Een ‘eerlijk’ systeem motiveert mensen om weer aan het werk te gaan. Eric Raymond (Frankrijk) sloot af met het gebruik van artificial intelligence voor risico-evaluatie bij mammacarcinoom om zo tot shared-clinical decision-making te komen.
Concretisering rol
Vrijdag riep Kristel Weerdesteijn op tot concretisering van de rol voor bedrijfs- en verzekeringsartsen in de zorgstandaard (2018), het bereiken van consensus als het gaat om de urenbeperking en aandacht voor psychosociale factoren in de begeleiding van werknemers met aanhoudende lichamelijke klachten.
Ruth van Nispen benadrukte om bij het duiden van werkvermogen bij mensen met een visuele beperking rekening te houden met bijkomende klachten, zoals depressie en cognitieve overbelasting. Christiaan Vinkers ging in op het krijgen van grip op burn-out en de rol van stress. Een oplossing kan gevonden worden in de ‘stressparadox’. Annelies Spek ging vervolgens in op overbelasting bij autisme. De oplossing voor zieke werknemers met autisme ligt in het aanbieden van praktische oplossingen gericht op alle levensgebieden en niet alleen structurele re-integratie op werk.
Adequate diagnostiek
Eric Vermetten gaf inzicht in de klassieke PTSS, zoals die vaak gezien wordt bij militairen, en de overdiagnostiek in de burgermaatschappij. Het is noodzaak om niet zomaar de diagnose PTSS aan te nemen, maar om eerst na te gaan of adequate diagnostiek heeft plaatsgevonden.
Jacob Jolij sloot af met de ‘bizarre rondreis’ van het concept bewustzijn. Hij zette het publiek op een dwaalspoor waarbij men nóg in het duister tast naar het antwoord…
Complimenten aan de congrescommissie voor het gevarieerde programma!