Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

‘Werk voorop’

Bas Sorgdrager
‘Werk staat voorop' is de hoopvolle variant 2 van de Octas-conclusie. Geef mensen de tijd en de begeleiding om te re-integreren in eigen of passend werk. Ervaringen vanuit de arbeidsrevalidatie ondersteunen deze variant.
Verreweg de meeste mensen die door gezondheidsproblemen arbeidsongeschikt zijn geworden kunnen herstellen en willen terugkeren in werk. Om dat duurzaam te laten zijn moet het werk wel passen bij hun mogelijkheden en bovendien zinvol zijn. Vaak is het eigen werk weer mogelijk na het verbeteren van de belastbaarheid. Soms zijn de taakeisen of de omstandigheden echter te belastend en moet naar een andere functie worden gezocht.
Dit traject moet niet gefrustreerd worden door administratieve verplichtingen. Mensen hebben tijd nodig om stappen te kunnen zetten. Zij zijn geholpen als bedrijfs- en verzekeringsartsen hun klachten erkennen en serieus nemen. De energie hoeft men dan niet meer te steken in het bewijzen dat ze echt wel wat mankeren, maar in het herstel van functioneren en re-integreren naar vermogen. Arbeidsrevalidatie helpt dat vermogen verder te optimaliseren.
De Octas (Onafhankelijke Commissie Toekomst Arbeidsongeschiktheidsstelsel) bracht 29 februari advies uit aan het kabinet over een stelsel voor langdurige ziekte en arbeidsongeschiktheid. Dat stelsel staat nu onder druk, onder meer door een tekort aan verzekeringsartsen. De complexiteit van de wet- en regelgeving is voor veel betrokken werkgevers, werknemers en professionals een last geworden. Vereenvoudiging ligt dan voor de hand. Het Octas-advies biedt varianten voor ons stelsel. Uitgangspunt is om niet uit te gaan van wantrouwen, maar van wederzijds vertrouwen. In variant 2 ‘werk staat voorop’ staat niet een efficiëntere beoordeling centraal, maar een regionaal actieve ondersteuning van werkgevers en arbeidsongeschikten met een belangrijke rol voor de arbeidsrevalidatie. Download het rapport op rijksoverheid.​nl.
Veel deelnemers aan de huidige arbeidsrevalidatieprogramma’s zijn ruim een jaar arbeidsongeschikt. Verplichtingen van de Wet verbetering poortwachter veroorzaken daarbij ruis en zijn storend.1,2 De werknemer is van plan terug te keren in het werk, maar wet- en regelgeving zou de werkgever dwingen een tweede spoor op te starten. De werknemer denkt: ‘waarom kan ik niet terugkeren in mijn eigen werk als mijn belastbaarheid is verbeterd?’ Variant 2 van het Octas-advies (zie box) neemt administratieve ruis weg en biedt ruimte voor re-integratie in passend werk. Steun van de werkgever is een voorwaarde voor een duurzame re-integratie. Ondersteuning van UWV of gemeente helpt daarbij.
Bedrijfs- en verzekeringsartsen benutten de ICF (International Classification of Functioning, Disability and Health) als schema voor probleemanalyse, opties voor interventies en Beschrijving van de Arbeidsbelastbaarheid en Re-integratie (BAR). Octas’ Variant 2 is een uitdagende stelselwijziging waarin een beoordeling voor compensatie plaatsmaakt voor begeleiding en re-integratie. NVAB en NVVG doen er goed aan deze variant bij beleidsmakers te bepleiten.

Referenties

1. Meesters Y, et al., Tweede spoor kan eerste laten ontsporen. TBV 2022, 30(7-8):35-37.

2. Asscher LF, Kamerbrief Arbeidsmarktbeleid, Tweede Kamer vergaderjaar 2015-2016 29544, nr. 171.

Bas Sorgdrager is bedrijfsarts en TBV-redactielid. sorgdrager@basbgz.nl

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen
account, maak dan hieronder een account aan.
Lees ook de spelregels.