In de bedrijfs- en verzekeringsgeneeskunde komen wetenschap en praktijk voortdurend samen. Onze kernopdracht - het voorkomen van werkgerelateerde gezondheidsproblemen, vroeg signaleren van werkgerelateerde risico's en klachten, het ondersteunen van werkenden bij herstel en terugkeer naar werk, het bevorderen van participatie en duurzame inzetbaarheid en het voorkomen van langdurige uitval en arbeidsongeschiktheid - is onlosmakelijk verbonden met solide wetenschappelijke inzichten. Wetenschappelijke kennis biedt de basis voor onze dagelijkse praktijk en voor de keuzes die we maken.
De invloed van wetenschap in ons werkveld is de afgelopen decennia enorm gegroeid. Tegelijkertijd verandert onze samenleving en neemt de behoefte toe om zelf te bepalen wat we geloven en wat we als waar of onwaar beschouwen. Wetenschap wordt steeds vaker geconfronteerd met uitdagingen zoals false balance en de opvatting dat ‘wetenschap ook maar een mening is’.
Dit werd duidelijk in de discussie rondom langdurige covid-klachten. Er is inmiddels brede wetenschappelijke en medische consensus dat langdurige covid-klachten het gevolg zijn van een complex samenspel van immunologische, neurologische en psychosociale factoren. Toch heeft de verspreiding van ongefundeerde meningen en medische desinformatie door zelfbenoemde experts op sociale media het vertrouwen in de wetenschap ondermijnd. Dit is een uitdaging die we niet mogen negeren. Het is van cruciaal belang dat we in dit spanningsveld koersvast blijven en wetenschap stevig verankeren in onze praktijk. Alleen zo kunnen we gefundeerd medisch tegenwicht bieden. TBV biedt hiervoor een belangrijk platform.
‘Zorgvuldig onderscheid maken tussen feiten, speculatie en meningen’
Wanneer wetenschappelijke bevindingen ter discussie worden gesteld, wordt het moeilijker om werkgevers, werknemers en beleidsmakers te overtuigen van de noodzaak van bijvoorbeeld preventie en interventie. Daarom is het essentieel dat we niet alleen kennis delen, maar ook uitleggen hoe deze kennis tot stand komt. Transparantie over wetenschappelijke processen vergroot het begrip voor de keuzes die we maken en versterkt het vertrouwen in onze professionele adviezen en oordelen.
Voor objectieve en genuanceerde informatie binnen onze praktijk is meer nodig dan alleen evidencebased inzichten. We moeten zorgvuldig onderscheid maken tussen feiten, speculatie en meningen. Het is onze taak binnen TBV om dit onderscheid helder te maken, zonder afbreuk te doen aan ruimte voor kritische reflectie. Als hét vakblad voor bedrijfs- en verzekeringsartsen hebben we hierin een sleutelrol. Ons tijdschrift biedt diepgaande analyses en betrouwbare wetenschappelijke informatie, terwijl ons online platform ruimte biedt voor actualiteit, discussie en praktijkgerichte toepassingen.
Door wetenschap centraal te stellen, versterken we de basis voor preventie, vroegsignalering, bevordering van gezondheid, participatie en duurzame inzetbaarheid. Gezonde en veilige arbeid begint met wetenschap – laten we deze koesteren en verdedigen.
Sylvia van der Burg-Vermeulen