Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

WIA-aanvragers met kanker

Henk-Jan Boersema
Tialda Hoekstra
Femke Abma
Sandra Brouwer
Henk-Jan Boersema schrijft in TBV 9-10 van november 2021 over zijn studie, die aan het licht brengt dat 39,4 procent van de WIA-aanvragers een beperkte duurbelastbaarheid heeft. Zijn huidige onderzoek is hierop een vervolg, maar nu vanuit patiënten met kanker.
© Tyler Olson/AdobeStock
In de huidige studie, met dezelfde registerdata uit 2016, keek Boersema naar prevalentie en associaties (met leeftijd, geslacht, opleidingsniveau en kankerdiagnosegroepen) van GBM (geen benutbare mogelijkheden) en beperkte duurbelastbaarheid bij WIA-aanvragers met kanker als primaire diagnose. Aanvragers worden beoordeeld met GBM wanneer zij helemaal niet kunnen werken. Indien iemand nog wel kan werken, maar minder dan 8 uur per dag, spreken we van beperkte duurbelastbaarheid.
https://static-content.springer.com/image/art%3A10.1007%2Fs12498-023-2103-0/MediaObjects/12498_2023_2103_Fig1_HTML.jpg
© Crystal light/AdobeStock

GBM bij 42,6 procent van aanvragers met kanker

Bij 42,6 procent van de aanvragers met kanker (n=3690, gemiddelde leeftijd 53,3 jaar, 60,4% vrouw) werd GBM vastgesteld. Van de aanvragers met benutbare mogelijkheden en complete gegevens (n=1864, gemiddelde leeftijd 52,8 jaar, 63,2% vrouw) werd 69,8 procent beoordeeld met een beperkte duurbelastbaarheid. Aanvragers met een hogere leeftijd hadden een hogere kans op GBM en beperkte duurbelastbaarheid. Vrouwen hadden een lagere kans op GBM, maar wanneer er sprake was van benutbare mogelijkheden, hadden ze een hogere kans op beperkte duurbelastbaarheid. Ook waren er verschillen tussen de kankerdiagnosegroepen in de kans op GBM en beperkte duurbelastbaarheid. Zie tabel 1.

Tabel 1:

Significante associaties sociodemografische factoren en kankerdiagnosegroepen met geen benutbare mogelijkheden en beperkte duurbelastbaarheid.
↑ = significant hogere kans; ↓ = significant lagere kans
Geen benutbare mogelijkheden
Beperkte duurbelastbaarheid
Hogere leeftijd
Vrouwelijk geslacht t.o.v. man
Borstkanker
Kanker spijsverteringsstelsel
Kanker bloed/lymfe
Kanker ademhalingsstelsel
Kanker zenuwstelsel
Kanker nier en urinewegen
Huidkanker
Kanker locomotore systeem
De prevalentie van GBM en beperkte duurbelastbaarheid bij aanvragers met kanker is hoog vergeleken met andere ziektegroepen, echter verschilt de kans op deze beoordeling per kankerdiagnosegroep.

Het type kanker maakt verschil

Meer dan de helft van de mensen met kanker als primaire diagnose, die een WIA-uitkering aanvraagt, heeft benutbare mogelijkheden voor werk. Van deze groep wordt bijna 70 procent beoordeeld met een beperkte duurbelastbaarheid. Het type kanker maakt verschil en is dus belangrijk om rekening mee te houden. Dit geldt voor zowel de beoordeling als de toepassing van werkaanpassingen in de begeleiding en re-integratie van werknemers met kanker.
Boersema HJ, Hoekstra T, Abma FI, Brouwer S. Residual work capacity and (in)ability to work fulltime among a year cohort of cancer survivors who claim a disability benefit. J Cancer Surviv. 2021. doi.org/10.1007/s11764-021-01147-y

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen
account, maak dan hieronder een account aan.
Lees ook de spelregels.