Er werden presentaties gegeven over verschillende actuele onderwerpen zoals de verzuimduur bij werknemers met post-covid, factoren die invloed hebben op het gebruik van AI in de verslaglegging bij consulten en kwantificatie van de relatie tussen angst voor een tuchtklacht en defensief gedrag bij bedrijfsartsen. Daarnaast werd er gepresenteerd over interessante onderwerpen zoals ervaringen van verzuimers met psychische klachten bij de medische interventie BoFit, de toepasbaarheid van de RE-MODE tool en over de beoordeling van de psychische toestand in het kader van verwijtbaar ontslag. Ook werden er presentaties gegeven over veel gebruikte werkwijzen binnen de beide vakgebieden, zoals het werken met taakdelegatie door aios verzekeringsgeneeskunde en de ervaringen en voorkeuren van bedrijfsartsen bij fysieke versus online consulten.
Medische interventie BoFit
Middels zes semigestructureerde interviews met deelnemers werd door Heleen Kemperkink, in opleiding tot verzekeringsarts, kwalitatief onderzoek verricht naar ervaringen van de BoFit interventie bij ‘vangnetters’ (verzuimers zonder werkgever) met psychische klachten. Deze interventie is gericht op fysieke en mentale activatie, om op die manier effectief herstelgedrag te bevorderen en het risico op aanhoudende klachten en langdurig verzuim te verminderen. Deelnemers gaven aan dat in het begin de interventie veel tijd en energie kost, maar dat ze het deze investering waard vinden. Het wordt namelijk als prettig beleefd en bewustwording, inzicht en activatie (op mentaal en fysiek vlak) wordt door meerdere respondenten als opbrengst genoemd. Omdat juist deze aspecten bij verzuim door psychische klachten van belang zijn, zou de BoFit-interventie een laagdrempelige manier kunnen zijn om mensen in de Ziektewet te begeleiden richting een effectieve coping en adequaat herstelgedrag. Nu blijkt dat de deelnemerservaringen positief zijn, kan toekomstig onderzoek gedaan worden naar de daadwerkelijke bijdrage van de interventie aan re-integratie.
Consulten: fysiek of online
De digitalisering in de gezondheidszorg, met name ook sinds de coronapandemie, heeft een grote vlucht genomen. Rogier Galjart, in opleiding tot bedrijfsarts, heeft in dit onderzoek laten zien dat bedrijfsartsen het meest tevreden zijn met een combinatie van online en fysieke consulten. Hierbij lijken online consulten efficiënt te zijn voor eenvoudige zaken en fysieke consulten essentieel te blijven voor complexe medische en psychische problemen. Online consulten bieden tijdsbesparing en flexibiliteit, terwijl fysieke consulten beter zijn voor het opbouwen van vertrouwen en het uitvoeren van lichamelijk onderzoek.
Taakdelegatie bij aios van het UWV
Waar taakdelegatie voorheen alleen was weggelegd voor verzekeringsartsen, is dit sinds 2020 ook mogelijk voor artsen in opleiding tot specialist (aios). Het werken met taakdelegatie kan mogelijk zorgen voor een verhoogde productie en zo bijdragen aan het wegwerken van de achterstanden. De ervaringen van aios over het werken met taakdelegatie werd door Martin Zwets, in opleiding tot verzekeringsarts, middels een kwalitatieve onderzoeksopzet met semi-gestructureerde een-op-een interviews onderzocht. Uit interviews met zes aios die werkzaam zijn in regio Rijnmond blijkt een toegenomen ervaren werkplezier en lijkt een hogere productiviteit mogelijk. Zowel de spreekuur- als voorbereidingstijd waren korter. Ook ervaarde de onderzochte cliënten het werken met taakdelegatie al prettig.
Tuchtrecht bij conflictdossiers
Dit onderzoek, gedaan door Rawen Rauef, toont aan dat angst voor tuchtklachten leidt tot defensief gedrag bij bedrijfsartsen, wat hun professionele handelen en welzijn negatief beïnvloedt. Artsen passen hun communicatie aan, leggen uitgebreidere verslagen vast en voldoen aan cliëntwensen uit angst voor klachten. De bevindingen suggereren dat de balans tussen professionele onafhankelijkheid en het vermijden van klachten fragiel is, met negatieve consequenties voor de kwaliteit van de dienstverlening. Het onderzoek pleit voor meer aandacht voor dit onderwerp in de opleiding, betere voorlichting over tuchtrechtprocedures en een herziening van de huidige procedures om de ervaren angst te verminderen.
Toepasbaarheid RE-MODE tool door bedrijfsartsen
De RE-MODE tool die de werkhervattingsmodus weergeeft kan bedrijfsartsen helpen om de werkhervattingsmodus van werknemers in loondienst met psychische klachten beter te begrijpen en gerichter te ondersteunen. Dit kan uiteindelijk leiden tot snellere en duurzamere re-integratie, wat zowel de werknemer als de werkgever ten goede komt. In dit kwalitatieve onderzoek, gepresenteerd door Nayan Jadnanansing, werden drie heterogene groepen bestaande uit vier tot vijf potentiële toekomstige gebruikers (bedrijfsartsen) gevraagd om de RE-MODE tool eenmalig te gebruiken bij een papieren casus. Nadien konden zij met elkaar in gesprek over het gebruik van de RE-MODE tool. De audio opnames van deze gesprekken werden getranscribeerd en thematisch geanalyseerd. Naast het behouden van stellingen in de tool waren er echter ook aanwijzingen tot schrappen, herformuleren, contextaanpassingen van stellingen van de tool. Concluderend waren de betrokken bedrijfsartsen over het algemeen positief over de tool.
Ontslag verwijtbaar?
Het toetsen van verwijtbaarheid van ontslag kan voor cliënten grote financiële gevolgen hebben. Jean Michel Sijyeniyo (arts in opleiding tot verzekeringsarts) heeft in dit kwalitatieve onderzoek geanalyseerd hoe (verzekerings)artsen bij het UWV de psychische toestand beoordelen bij verwijtbaar ontslag, specifiek wanneer een cliënt zich ziekmeldt na zelf ontslag te hebben genomen. Er blijkt geen duidelijke richtlijn te zijn voor deze beoordeling. De geïnterviewde artsen beoordelen de verwijtbaarheid op basis van de ernst van de psychiatrische stoornis, waarbij een verstoord realiteitsbesef centraal staat. Er is behoefte aan meer uniformiteit en aandacht voor dit onderwerp in de medische vervolgopleiding.
Factoren van invloed op verzuimduur vanwege post-covid
In een retrospectieve cohortstudie met data van de landelijke arbodienst is door Nikki van der Heide, in opleiding tot bedrijfsarts, onderzoek gedaan naar persoons-, verzuim- en werkgebonden factoren die invloed hebben op de verzuimduur bij werknemers met post-covid. In het totaal werden 1045 werknemers met diagnosecode R606 (post-covid) geïncludeerd, waarbij zowel de verzuimduur als het aantal weken tussen ziekmelding en de volledige herstelmelding werden gedefinieerd. Middels een Cox-regressie werden hazard ratio’s verkregen van variabelen zoals geslacht, leeftijd, omvang arbeidscontract, werkbranche en verzuimgeschiedenis. Het geslacht, eerder langdurig verzuim en de werkbranche hadden geen significante invloed op de verzuimduur. Werknemers met een groter arbeidscontract, oudere werknemers en werknemers met een geschiedenis van frequent verzuim keerden sneller terug naar werk. Werknemers met kleinere contracten keerden minder snel terug, mogelijk door een lagere prioriteit in begeleiding.
AI bij verslaglegging
Arts in opleiding tot bedrijfsarts, Eva Keijsper, heeft gekeken naar gebruik van AI. Dit kwantitatieve cross-sectionele onderzoek toont aan dat veel bedrijfsartsen in het onderzochte bedrijf (77%) bereid zijn AI te gebruiken voor verslaglegging, voor met name vermindering van administratie. Wel zijn er zorgen over privacy, risicoanalyse en scholing. Geografische locatie speelt een rol, waarbij artsen buiten de Randstad minder geneigd zijn AI te gebruiken. Training, vooral door collega’s, wordt gewenst voor gebruik hiervan. Succesvolle AI-implementatie vereist aandacht voor scholing, privacy en richtlijnen. Toekomstig onderzoek zou zich moeten richten op de motivatoren en belemmeringen van non-responders en verder exploreren welke factoren de acceptatie van AI beïnvloeden in een grotere populatie.
Frank van Diemen en Mauro Minnaard zijn aios verzekeringsgeneeskunde bij de NSPOH. Bij interesse in een van de onderzoeken kun je contact opnemen met Pim Knuiman, coördinator en opleider Onderzoeksscholing NSPOH, p.knuiman@nspoh.nl