Belastbaarheid/beoordeling; IZP FML

Vrouwelijk voorgevoel

Tjalling Hon (pseudoniem) is bedrijfsarts niet-praktiserend en ervaringsdeskundige op het gebied van arbeidsongeschiktheid. Hij schrijft blogs voor TBV-online, deze keer over een hoogspanningsspecialist waar op het eerste oog niets mis mee lijkt te zijn. Of toch wel?

Belgisch FMO onderzoekt medische fouten en vergoedt soms geleden schade

In de serie verzekeringsartsen met een bijzonder specialisme dit keer een interview met Steven Luyten. Luyten is hoofd van de medische afdeling van het Fonds Medische Ongevallen, dat slachtoffers van medische ongevallen juridisch en medisch onderbouwd advies geeft.
Preventie

Veroorzaakt tillen lage rugpijn?

Er is onvoldoende bewijs voor een causaal verband tussen tillen en lage rugpijn. Dit concluderen De Bruin et al. op basis van een literatuurstudie.1 Hoe kwamen deze auteurs tot deze vergaande conclusie en wat betekent dit voor de praktijk? In dit artikel bespreken we de bevindingen en benoemen we wat bedrijfs- en verzekeringsartsen met de boodschap van dit artikel kunnen doen.
Covid-19

WIA-beoordeling longcovidpatiënten rammelt

Jurist/verzekeringsarts Jim Faas en UWV-verzekeringsarts Nina Wijnands hebben op eigen initiatief WIA-beoordelingen van long covidpatiënten onderzocht. Uit hun onderzoek blijkt dat in driekwart van de onderzochte dossiers het eindoordeel onvoldoende was onderbouwd.

NVVG-voorzitter Donker: ‘We moeten samen de dingen doen die goed zijn voor cliënten’

Birgit Donker-Cools is sinds april voorzitter van de Nederlandse Vereniging voor Verzekeringsgeneeskunde (NVVG). Tijd voor een nadere kennismaking met Birgit, die werkt als senior onderzoeker bij het Kenniscentrum Verzekeringsgeneeskunde (KCVG) en is daarnaast actief als district adviseur verzekeringsarts bij UWV in Utrecht.

FCE: maak je werk leuker en doelmatiger

‘Waarom hebben we hier niet eerder van gehoord?' is één van de meestvoorkomende reacties in het onderwijs over het vaststellen van werkvermogen voor bedrijfs- en verzekeringsartsen bij de NSPOH. Dan gaat het over de inzet van FCE-methoden (functionele capaciteit-evaluatie) of de zogenaamde ‘performance-based tests' om een beter beeld te krijgen van het werkvermogen van een persoon.1-4

Ankercasus

Tijdens de casuïstiekbespreking was het weer eens zo ver. Een felle discussie tussen collega's over de beoordeling van een urenbeperking bij een casus van een cliënt met moeilijk objectiveerbare klachten. ‘Niks objectiefs te vinden dus geen urenbeperking' versus ‘er is een heel consistent beeld van ervaren belemmeringen en een zeer beperkt dagverhaal en daarom een urenbeperking'.

Complex concept

Verzekeringsarts Henk-Jan Boersema verdedigde 29 november 2023 zijn proefschrift1 waarin zijn onderzoek naar het concept ‘beperkte duurbelastbaarheid' centraal stond.

IVT en IT maken het dagelijks leven van mensen met een handicap makkelijker

In België kunnen mensen met een beperking in aanmerking komen voor een aantal financiële regelingen, zoals een inkomensvervangende tegemoetkoming (IVT) of een Integratietegemoetkoming (IT). De Directie-generaal Personen met een handicap moet de handicap dan wel eerst erkennen. Dit werk gebeurt onder meer door (verzekerings)artsen, blijkt uit de woorden van coördinerend arts en centrumdirecteur Paul Jenet.

Is ‘positieve gezondheid’ toepasbaar binnen de verzekeringsgeneeskundige oordeelsvorming?

Is het concept positieve gezondheid toepasbaar in het kader van verzekeringsgeneeskundige claimbeoordeling? Deze vraag is uitgediept door onderzoekers verbonden aan de Universiteit Maastricht en het Academisch Kenniscentrum Arbeid en Gezondheid Zuid-Oost Nederland (AKAG-ZON). Hun resultaten worden hier beschreven.

TBV-congres

21e TBV congres

Van der Valk Hotel Veenendaal | Veenendaal