Beroepsziekten
Nieuwe tool blootstelling kankerverwekkende stoffen
De Europese Unie heeft een nieuwe tool online gezet die bedrijven en werknemers ondersteunt bij het identificeren van risico’s op blootstelling aan kankerverwekkende stoffen. De tool is onderdeel van de website Roadmap on Carcinogens, het EU-programma dat werknemers en werkgevers bewust wil maken van risico’s die werkgerelateerde kanker kunnen veroorzaken.
Samen werken aan preventie
In opdracht van ZonMw heeft De Argumentenfabriek onlangs het onderzoeksrapport 'Samen werken aan preventie' opgeleverd. Het gaat om een verkenning naar een betere samenwerking tussen deskundigen in de arbozorg. Daaraan is ook een subsidieoproep van ZonMw gekoppeld.
Alarm in het zwembad
Zwembadgebonden gezondheidsklachten, met name van de huid en longen, komen veelvuldig voor bij zweminstructeurs in gechloreerde zwembaden en in mindere mate bij bezoekers. Meestal blijkt het moeilijk voor huisarts en specialist - en ook voor arbo-milieuprofessionals - om deze klachten te kunnen duiden.
Studie gehoor
De prevalentie van beperkend gehoorverlies onder Nederlanders van 40 tot 70 jaar wordt geschat op 258.000 mensen. Het aantal werkenden met gehoorverlies stijgt door de verhoging van de AOW-leeftijd. De maatschappelijke kosten van onbehandeld gehoorverlies in Nederland worden berekend op €3,6 miljard per jaar, hoofdzakelijk door lagere arbeidsparticipatie.
Wetenschappers willen verbod op kwartscomposiet
In een redactioneel artikel gepubliceerd in het Engelstalige vakblad Occupational and Environmental Medicine, betogen professor Hans Kromhout en medeauteurs John Cherrie en Martie van Tongeren voor een algeheel verbod op kwartscomposiet. Australië heeft met ingang van dit jaar al zo’n verbod ingesteld. De auteurs vinden dat dit voorbeeld navolging verdient.
Veroorzaakt tillen lage rugpijn?
Er is onvoldoende bewijs voor een causaal verband tussen tillen en lage rugpijn. Dit concluderen De Bruin et al. op basis van een literatuurstudie.1 Hoe kwamen deze auteurs tot deze vergaande conclusie en wat betekent dit voor de praktijk? Pieter Coenen en Paul Kuijer bespreken in de nieuwe editie van TBV de bevindingen en benoemen wat bedrijfs- en verzekeringsartsen met de boodschap van dit artikel kunnen doen.
Bewustwording, risicocommunicatie en systeembenadering belangrijk bij aanpak beroepsziekten
Henk van der Molen werd begin maart benoemd tot hoogleraar etiologie en preventie van beroepsziekten. Hij was al hoofd van het Nederlands Centrum voor Beroepsziekten. Zijn ambitie is om risicofactoren in werk verder te ontrafelen en stappen te zetten met preventieve maatregelen, want: ‘voorkomen van beroepsziekten is beter dan behandelen.’
Oprichting gemeenschappelijke interne dienst wordt eenvoudiger
Een recent koninklijk besluit vereenvoudigt de regels in België voor de oprichting van gemeenschappelijke interne diensten voor preventie en bescherming op het werk. Dit besluit, gepubliceerd op 2 mei 2024 en effectief vanaf 1 juli 2024, maakt het voor werkgevers eenvoudiger om samen te werken op het gebied van werknemerswelzijn. Edelhart Kempeneers, arbeidsarts en medisch directeur van preventiedienst Attentia, praat ons bij.
DNA-schade na beroepsmatige blootstelling aan antineoplastische stoffen
Antineoplastische stoffen worden vooral gebruikt in de behandeling van kanker. Zorgmedewerkers, schoonmakers, maar ook mensen die betrokken zijn bij de productie van deze toxische stoffen kunnen worden blootgesteld wanneer ze ermee werken of wanneer ze in contact komen met besmet materiaal. Onderzocht is of antineoplastische stoffen het DNA van werknemers kunnen beschadigen of de werking van genen kunnen beïnvloeden.
Aantal klachten aan het bewegingsapparaat stijgt
38% van alle werknemers moet fysiek belastend werk doen. Van hen heeft 60% in het afgelopen jaar klachten gehad aan het bewegingsapparaat, een stijging van 4% ten opzicht van het jaar daarvoor. Dit blijkt uit het nieuwe factsheet Fysieke arbeidsbelasting van TNO.