Chronische ziekten
Kabinet wil regeling voor beroepsziektenslachtoffers uitbreiden
Staatssecretaris Jurgen Nobel wil de financiële regeling uitbreiden voor mensen die ernstig ziek zijn geworden door het werken met gevaarlijke stoffen. De tegemoetkoming gaat volgens de plannen vanaf 1 juli 2025 ook gelden voor neus(bijholte)kanker door houtstof, silicose en longkanker door inademing van silica (kwartsstof).
Endometriosezorg in België verbeteren: Klinieken?
Het Belgische federale parlement vroeg in april 2023 aan het KCE om de endometriosezorg in België grondig te bestuderen en voorstellen te formuleren voor verbetering.
Lessen uit bezwaarzaken rondom het postcovidsyndroom
Onderzoekers Karin Blankestijn en Jerry Spanjer concludeerden in hun ‘Inventarisatie onder cliënten met post-covid’, in TBV, dat mensen met postcovidsyndroom relatief weinig bezwaar aantekenen tegen een WIA-beoordeling. Ze raden bedrijfs- en verzekeringsartsen aan om in de beoordeling van de belastbaarheid met name aandacht te besteden aan prikkelgevoeligheid, concentratieproblemen en beperkte duurbelastbaarheid. Bedrijfsarts Ernst Jurgens reageert hieronder op deze publicatie. Daarop volgt een repliek van Karin Blankestijn en Jerry Spanjer.
Vrouwelijk voorgevoel
Tjalling Hon (pseudoniem) is bedrijfsarts niet-praktiserend en ervaringsdeskundige op het gebied van arbeidsongeschiktheid. Hij schrijft blogs voor TBV-online, deze keer over een hoogspanningsspecialist waar op het eerste oog niets mis mee lijkt te zijn. Of toch wel?
Merendeel patiënten met post-COVID is nog steeds niet hersteld
Het merendeel van de post-COVID patiënten is na twee jaar nog niet hersteld en kampt met veel uiteenlopende, vaak ernstige gezondheidsklachten. Ze zijn minder gaan werken of volledig gestopt en kunnen hun sociale rollen niet of minder vervullen. Dit blijkt uit het tweejarig onderzoek, uitgevoerd door het Erasmus MC in samenwerking met C-support. De onderzoeksrapportage werd onlangs aangeboden aan minister Agema van VWS.
Arbeidsgerichte zorg vraagt om gedragsverandering
Werk zou integraal onderdeel moeten zijn van de klinische behandeling. Toch is er in het ziekenhuis nog onvoldoende aandacht voor arbeidsgerichte zorg. Volgens gezondheidswetenschapper Maarten Butink is dat niet zozeer een kwestie van geld maar van mindset. ‘Het zit gewoon nog niet in het systeem van de medisch specialist.’
Onderzoek naar late gevolgen van kanker(behandelingen)
Veel mensen ervaren ook langere tijd na de kanker(behandeling) klachten. Deze klachten kunnen grote invloed hebben op iemands werk en werkvermogen, maar zijn niet altijd in beeld.
WIA-beoordeling longcovidpatiënten rammelt
Jurist/verzekeringsarts Jim Faas en UWV-verzekeringsarts Nina Wijnands hebben op eigen initiatief WIA-beoordelingen van long covidpatiënten onderzocht. Uit hun onderzoek blijkt dat in driekwart van de onderzochte dossiers het eindoordeel onvoldoende was onderbouwd.
Netwerkbijeenkomst over werken met de gevolgen van kanker
UWV Eindhoven organiseerde onlangs een regionale netwerkbijeenkomst voor bedrijfsartsen, verzekeringsartsen en arbeidsdeskundigen. Thema was ‘Werken met de gevolgen van kanker(behandeling)'. De bijeenkomst werd door circa 90 deelnemers bijgewoond.
Artrose-preventie staat nog in de kinderschoenen
Voor de behandeling van artrose zijn momenteel geen medicijnen of andere effectieve behandelingen beschikbaar. Daarom zou het volgens het Nivel goed zijn om in te zetten op de preventie van artrose. Uit onderzoek van de organisatie blijkt echter dat dit een lastige opgave is. Er zijn verschillende onbeantwoorde vragen, bijvoorbeeld hoe je mensen kunt motiveren […]