Communicatie
Intimidatie op werkvloer van bedrijfsarts
De afgelopen tijd was er veel publieke aandacht voor het thema intimidatie op de werkvloer. Echter, is er relatief weinig recent onderzoek gedaan naar intimidatie specifiek binnen de werkcontext van de bedrijfsarts. Dit onderzoek geeft een actueel overzicht van de ervaringen met intimidatie van bedrijfsartsen (in opleiding) door zowel werknemers als werkgevers.
Nieuwe podcast over arbocuratieve samenwerking
Het Platform Arbeidsgerelateerde Zorg maakt een driedelige podcastserie over arbocuratieve zorg. De eerste aflevering uit de serie “De medisch specialist en de bedrijfsarts" is nu te beluisteren.
Een tunnelvisie
Het vakgebied Arbeid en Gezondheid kent een lange en rijke geschiedenis. André Weel en Jurjen Breedijk, beide bedrijfsarts en curator bij het Trefpunt Medische Geschiedenis Nederland op Urk, werken aan een Canon waarin deze geschiedenis in enkele tientallen bijdragen wordt samengevat. Deze teksten worden te zijner tijd gebundeld in een boek (de 'Canon voor Arbeid en Gezondheid'), maar verschijnen daarvoor al op TBV-online.
Duurzame inzetbaarheid en/of gezond werk?
Er zijn in Nederland nog te veel werknemers die ziek worden door hun werk. In deze Zeepkist pleit ik voor meer samenwerking tussen de bedrijfsarts en de arbeidshygiënist om werknemers beter te beschermen voor ziekte door het werk.
Belgische werkgever beboet wegens indirecte discriminatie
Voor het eerst is een Belgische werkgever door het arbeidshof van Brussel veroordeeld wegens indirecte discriminatie, vanwege het niet voeren van een effectief beleid tegen seksueel grensoverschrijdend gedrag. Deze uitspraak benadrukt het belang van beschermende maatregelen voor werknemers, met name vrouwelijke, tegen dergelijk gedrag op de werkplek.
Agressie moet je altijd begrenzen
Agressie in de spreekkamer kent veel verschijningsvormen. Van non-verbaal, verbaal en fysiek tot het geven van ‘een ongemakkelijk gevoel’, waardoor je als professional misschien wel aan je eigen houding gaat twijfelen. Tijdens het TBV-congres spreekt prof. dr. Larissa Hoogsteder over de verschillende perspectieven van agressief gedrag en hoe je daar als professional het beste mee kunt omgaan.
Spreken in plaats van zwijgen
Het Belgische symposium 'Agressie in de zorg' op 20 oktober 2023, georganiseerd door de nationale raad van de Orde der Artsen, lokte 200 deelnemers naar Brussel en had ook 1.500 online participanten. Een verslag van Katrien Mortelmans.
Motiverende gespreksvoering bij re-integratie in België
Onderzoek in het kort: Motiverende gespreksvoering bij re-integratie in België, de ervaring van arbeidsongeschikte personen. Rymenans, C. Vanovenberghe, M. Du Bois, A. Van den Broeck, and E. Lauwerier, “Process Evaluation of a Motivational Interviewing Intervention in a Social Security Setting: A Qualitative Study among Work-Disabled Patients,” J. Occup. Rehabil., pp. 1–16, Apr. 2023, doi: 10.1007/S10926-023-10108-4.Auteur: […]
Een ander licht op neurodiversiteit
De Radboudumc Health Academy organiseerde onlangs samen met de SGBO een bijscholingsdag voor bedrijfs- en verzekeringsartsen met neurodiversiteit als thema. Er was veel belangstelling voor de dag, die ruim 120 geïnteresseerden trok.
‘De bedrijfsarts is de aangewezen persoon voor leefstijladvies’
Leefstijl is steeds vaker onderwerp van gesprek in de spreekkamer van de bedrijfsarts. En dat is een goede zaak, vindt Giny Norder, bedrijfsarts bij Arbounie. ‘Bij oudere werknemers schat ik dat zeker zeventig procent van het langdurig verzuim leefstijl gerelateerd is. Leefstijladvies kan enorm bijdragen aan de duurzame inzetbaarheid van medewerkers.’