Wet en ethiek
‘Het is belangrijk dat je als arts een beetje snapt wat je doet met AI’
Op TBV-online besteden we graag aandacht aan bedrijfs- en verzekeringsartsen die hun vak verder willen brengen. Deze keer: Jean-Maurice Cijntje, bedrijfsarts, ondernemer en lid van de commissie AI en digitalisering van de NVAB. ‘Voor veel mensen is dit ver van hun bed. Als je software niet leuk of interessant vindt, ga je jezelf er ook niet in verdiepen.’
Bedrijfsartsen worden regelmatig geïntimideerd
Bedrijfsartsen hebben in de praktijk regelmatig te maken met intimidatie. Dit blijkt uit onderzoek dat Quinta Andriessen deed in het kader van haar opleiding tot arts arbeid en gezondheid.
Is AI vriend of vijand?
AI-tools maken ons werk makkelijker. Gesprekken transcriberen en samenvatten bijvoorbeeld, is een fluitje van een cent. 'Dat wordt aan ons gepresenteerd als een verlossing', betoogt bedrijfsarts Mark Droogers in de nieuwste editie van TBV. Hij plaatst daarbij meteen een kanttekening: 'Met dat administratieve gemak verdwijnt ook iets anders: de vaardigheid om te reflecteren, om feiten én onderstroom te verwoorden. In een samenvatting, maar uiteindelijk ook in je gesprek. Het maken van een samenvatting is meer dan een administratieve handeling. Het is de opmaat naar je handelen en advies.'
AI: vriend of vijand?
Stel je voor: je werkt een verslag af, en een AI-applicatie biedt aan om de samenvatting voor je te maken, op basis van een opname van het gesprek. ‘Dat scheelt tijd,' denk je. Binnen een paar seconden verschijnt een keurige samenvatting op je scherm. Maar in wat je leest, mis je de onderstroom van het gesprek. Ach, denk je, de volgende keer voeg ik die wel toe.
Jaarplan 2025 Arbeidsinspectie: blijvende aandacht voor gevaarlijke stoffen en arbeidsongevallen
De Arbeidsinspectie heeft onlangs haar jaarplan 2025 gepresenteerd. Daarin wordt omschreven waarvoor de inspectie komend jaar speciale aandacht heeft.
Ziek uit dienst bij onoplosbaar arbeidsconflict
Als bedrijfsarts heb ik tijdens ziekteverzuimbegeleiding meer dan eens meegemaakt dat werknemer en werkgever wel via een vaststellingsovereenkomst (VSO) van elkaar af willen, maar dat het niet kan omdat de werknemer niet zonder inkomen dan wel ziektewetuitkering wil komen te zitten. Het kan echter wel!
Overheid gaat handhaven op schijnzelfstandigheid
Het vorige kabinet heeft besloten dat er vanaf 1 januari 2025 weer gehandhaafd gaat worden op de in 2016 ingevoerde wet DBA (deregulering beoordeling arbeidsrelaties). Er is daardoor veel onrust ontstaan onder zelfstandigen zonder personeel, met name in de medische beroepsgroepen. Want gaan opdrachtgevers stoppen met het geven van werk aan zelfstandigen?
Stappenplan bij complexe beslissingen
Waarom dit boek kopen? De voornaamste toegevoegde waarde van dit praktijkboek is Hoofdstuk 8 waarin een zevenstappenplan (Tabel 1) wordt aangereikt.
Waarom ik toch maar een expertise aanvraag…
Hieronder een reactie op het artikel ‘De (on)zin van expertises’ van Bas Sorgdrager en Gilbert Wijntjes dat onlangs in TBV verscheen. Ron Gerritsen, zelfstandig bedrijfsarts en supervisor, legt uit waarom hij zich uit vrees voor loonsancties genoodzaakt voelt om bij een vastgelopen re-integratietraject een expertise of deskundigenoordeel aan te vragen. Wijntjes en Sorgdrager krijgen het laatste woord.
UWV mag experimenteren met sollicitatieplicht
Het demissionair kabinet geeft UWV de ruimte om te gaan experimenteren met de sollicitatieplicht van WW-gerechtigden. Voor een aanzienlijke groep mensen met een WW-uitkering komt die plicht te vervallen. Het experiment heeft een doorlooptijd van vier jaar.