Neurodiversiteit
Beroepsverenigingen: neurodiversiteit vraag om maatwerk
De mei-editie van TBV staat in het teken van neurodiversiteit. Vooruitlopend op deze special laten NVAB-voorzitter Boyd Thijssens en Birgit Donker-Cools, voorzitter van de NVVG, hun licht schijnen over dit interessante onderwerp.
Bijzonder en anders intelligent
Tjalling Hon (pseudoniem) is bedrijfsarts niet-praktiserend en ervaringsdeskundige op het gebied van arbeidsongeschiktheid. Hij schrijft blogs voor TBV-online, deze keer over een gesprek met een cliënt over hybride auto's, artificial intelligence en moeite met het herkennen van lichaamstaal.
Volwaardig leven met autisme
Het mei-nummer van TBV is een special over neurodiversiteit. Op TBV-online besteden we de komende tijd ook extra aandacht aan dit onderwerp. In deze bijdrage geeft Antje Orgassa uitleg over de activiteiten van het lectoraat Volwaardig Leven met Autisme en over handige tools die dit lectoraat heeft ontwikkeld.
Wat betekenen de termen ‘neurotypisch’ en ‘neurodivergent’?
Het volgende nummer van TBV is een special over neurodiversiteit. Op TBV-online besteden we de komende tijd ook extra aandacht aan dit onderwerp. Deze bijdrage van Akke Schuurmans en Marcel Hurkens over de terminologie die we gebruiken, het ontstaan ervan en de betekenis, vormt een mooie start.
Dilemma’s bij aanvragen particuliere AOV. Risicobeoordeling versus discriminatie
In de dagelijkse praktijk van bedrijfs- en verzekeringsartsen komen vaak dilemma's voor. Bij de aanvraag van individuele arbeidsongeschiktheidsverzekeringen beoordeelt de medisch adviseur het risico op arbeidsongeschiktheid van de aanvrager op basis van de actuele gezondheid, aanwezige risicofactoren en medische voorgeschiedenis. De balans tussen risicobeoordeling en het voorkomen van discriminatie is cruciaal.
Veel variatie in onderzoeksonderwerpen aios SGBO
Sinds 2022 organiseert de SGBO vier keer per jaar een minisymposium waar aios bedrijfs- en verzekeringsgeneeskunde in opleiding bij de SGBO de gelegenheid krijgen hun onderzoek te presenteren aan een publiek van mede-aios, praktijkopleiders en geïnteresseerde collega’s en SGBO-medewerkers. Ook de jongste editie van dit minisymposium omvatte weer veel variatie.
IVT en IT maken het dagelijks leven van mensen met een handicap makkelijker
In België kunnen mensen met een beperking in aanmerking komen voor een aantal financiële regelingen, zoals een inkomensvervangende tegemoetkoming (IVT) of een Integratietegemoetkoming (IT). De Directie-generaal Personen met een handicap moet de handicap dan wel eerst erkennen. Dit werk gebeurt onder meer door (verzekerings)artsen, blijkt uit de woorden van coördinerend arts en centrumdirecteur Paul Jenet.
Begeleiding van werknemers tijdens ziekteverzuim gerelateerd aan ASS: wat gaat goed en wat kan beter?
De afgelopen jaren wordt de diagnose Autisme Spectrum Stoornis (ASS) steeds vaker gesteld. De meeste internationale onderzoeken wijzen op een prevalentie van ongeveer 1% en de schattingen in Nederland komen op hetzelfde uit [1,2]. Oorzaken van deze toename zijn een duidelijkere en bredere diagnose en meer bekendheid [3]. Ook krijgen steeds vaker mensen op volwassen leeftijd alsnog de diagnose. In tegenstelling tot mensen die opgroeien met deze diagnose krijgen mensen waarbij de diagnose pas op oudere leeftijd wordt gesteld vaak nauwelijks begeleiding. Zij weten niet goed hoe ze om moeten gaan met hun mogelijkheden en beperkingen en hoe ze het beste kunnen leven met de voor- en nadelen van ASS.
Antisociaal gedrag en persoonlijkheidsproblematiek
'Stel: je hebt op het spreekuur ‘de antithese van de ideale cliënt’ voor je zitten, iemand met antisociaal gedrag. Is dat dan gewoon een zeer vervelend individu, of is er meer aan de hand?' Katrien Mortelmans bespreekt het Praktijkboek antisociaal gedrag en persoonlijkheidsproblematiek.