Re-integratie
JDR-model zoekt naar balans tussen taakeisen en hulpbronnen
Zolang er tegenover taakeisen voldoende hulpbronnen staan, kunnen werkstress en burn-out worden voorkomen en blijven werknemers gemotiveerd. Dit is de kern van het wetenschappelijke Job Demands-Resources (JDR) model. Het veelgebruikte model bestaat 25 jaar en dat is reden voor een heus JDR Festival, vindt werkdesigner en HRM-expert Klaas-Jan Reincke.
Podcast arbocuratieve zorg: ‘De medisch specialist en de bedrijfsarts’
Het Platform Arbeidsgerelateerde Zorg maakt een driedelige podcastserie over arbocuratieve zorg. De tweede aflevering uit de serie heet “De medisch specialist en de bedrijfsarts" en is nu te beluisteren.
Langetermijneffecten van kanker(behandeling) op werk
Veel mensen ondervinden ook op langere termijn de gevolgen van kanker en kankerbehandelingen. Uit een peiling van de Nederlandse Federatie van Kankerpatiëntenverenigingen (NFK) blijkt dat 61% van de respondenten hierdoor beperkingen in werk of school ervaart.
Werk leidt niet altijd tot meer bestaanszekerheid
Naar schatting leven ruim 1 miljoen Nederlanders in armoede, waaronder meer dan 200.000 ‘werkende armen’. Deze cijfers maken nog maar eens duidelijk dat betaald werk helaas niet altijd tot voldoende bestaanszekerheid leidt. Vooral werkenden met een flexibel arbeidscontract en zzp’ers hebben een verhoogd armoederisico, net als mensen met een migratieachtergrond.
AI: vriend of vijand?
Stel je voor: je werkt een verslag af, en een AI-applicatie biedt aan om de samenvatting voor je te maken, op basis van een opname van het gesprek. ‘Dat scheelt tijd,' denk je. Binnen een paar seconden verschijnt een keurige samenvatting op je scherm. Maar in wat je leest, mis je de onderstroom van het gesprek. Ach, denk je, de volgende keer voeg ik die wel toe.
Klachten rond menopauze in Vlaanderen
Wij hadden tot doel verbanden te onderzoeken tussen menopauzeklachten en een hoge herstelbehoefte. Een hoge herstelbehoefte is immers een vroege indicator van mentaal onwelzijn en een voorloper van burn-out.
Je lichaam bewegen voor werk of plezier
Beweegrichtlijnen, zoals die van de World Health Organization (WHO) en Gezondheidsraad, raden aan om minstens 150 minuten per week matig intensief te bewegen.1 Een gemiddelde akkerbouwer zal daar waarschijnlijk om lachen, aangezien hij gemiddeld bijna 4 uur per werkdag beweegt.2 Hoewel de WHO stelt dat ‘elke beweging bijdraagt aan een betere gezondheid'3, weten medisch specialisten arbeid en gezondheid dat beweging op het werk, zoals bij diezelfde akkerbouwer, niet altijd leidt tot een betere gezondheid.
Werken met een dwarslaesie
Werkparticipatie is gerelateerd aan een betere kwaliteit van leven voor mensen met een dwarslaesie. Maar welke kenmerken van het werk gerelateerd zijn aan kwaliteit van leven bij mensen met een dwarslaesie is grotendeels onbekend.
Richtlijn overgang en werk: handvatten voor de bedrijfsarts
Bedrijfsarts Sophia Franklin vertelt tijdens het aankomend TBV-congres, Vrouwspecifieke aandoeningen in de praktijk van de bedrijfs- en verzekeringsarts, over de totstandkoming van de nieuwe NVAB-richtlijn Overgang en werk. Het was hoog tijd dat die richtlijn er kwam, vindt ze. ‘De CAS-code voor overgangsklachten wordt slechts zelden gebruikt, en dat is statistisch gezien eigenlijk onmogelijk.’
Merendeel patiënten met post-COVID is nog steeds niet hersteld
Het merendeel van de post-COVID patiënten is na twee jaar nog niet hersteld en kampt met veel uiteenlopende, vaak ernstige gezondheidsklachten. Ze zijn minder gaan werken of volledig gestopt en kunnen hun sociale rollen niet of minder vervullen. Dit blijkt uit het tweejarig onderzoek, uitgevoerd door het Erasmus MC in samenwerking met C-support. De onderzoeksrapportage werd onlangs aangeboden aan minister Agema van VWS.