Re-integratie

Minisymposium NSPOH over onderzoek van aios

Op 19 maart 2025 vond een minisymposium plaats bij de NSPOH. Acht aios verzekerings- en bedrijfsgeneeskunde presenteerden de voorlopige resultaten van hun wetenschappelijke onderzoek dat zij uitvoerden ter afronding van hun opleiding. Het symposium werd gecoördineerd door Peter van Haren en Cathrien Jacobi. Als referenten waren aanzwezig dr. Jan Hoving, Senior Onderzoeker Afdeling Public & Occupational Health Amsterdam UMC en dr. Rob Kok, hoofd medische zaken Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen.

Beroepsverenigingen: neurodiversiteit vraag om maatwerk

De mei-editie van TBV staat in het teken van neurodiversiteit. Vooruitlopend op deze special laten NVAB-voorzitter Boyd Thijssens en Birgit Donker-Cools, voorzitter van de NVVG, hun licht schijnen over dit interessante onderwerp.
Arbocuratieve zorg

Arbeidsparticipatie en functioneren van de knie na ledemaat-sparende tumor-knieprothese

Ledemaat-sparende chirurgie van de onderste extremiteit met plaatsing van een tumorprothese is een gangbare behandeling voor bottumoren. Er is weinig bekend over de postoperatieve functionele uitkomsten en (prognostische factoren voor) arbeidsparticipatie van deze ingreep in de knie. Dit artikel beschrijft de resultaten van een retrospectief cohortonderzoek
Re-integratie

De dokter is zwanger

‘Wat wil je worden, dokter of moeder?’ vroeg iemand aan mij vlak voor ik ging studeren. Ik begreep de vraag niet zo goed. Ik was niet op de hoogte van het feit dat ik daartussen moest kiezen. ‘Als je nu moest kiezen,’ drong ze aan, ‘welke van de twee wordt het dan?’ Ik keek haar verbaasd aan. ‘Stel je diezelfde vraag aan mannen?’ Zij begreep niet wat ik vroeg.
Kennis en kwaliteit

Dysmenorroe: ziekte, vloek, gif, verspilling of zegen?

Vrouwen hebben het alleenrecht van de ‘menses' ofwel maandelijkse stonden. Niet hun hele leven. Het betreft alleen de periode tussen ruwweg hun twaalfde en vijftigste levensjaar. Zijn ze in die periode zwanger, dan menstrueren ze niet. Al met al valt het dus wel mee, zou je als man zeggen. Toch valt het vaak nogal tegen.
Kennis en kwaliteit

Endometriose en ziekteverzuim: Nog altijd taboe

Het bespreekbaar maken van menstruatieklachten zoals endometriose wordt door vrouwen nog altijd als taboe ervaren.
Preventie

JDR-model zoekt naar balans tussen taakeisen en hulpbronnen

Zolang er tegenover taakeisen voldoende hulpbronnen staan, kunnen werkstress en burn-out worden voorkomen en blijven werknemers gemotiveerd. Dit is de kern van het wetenschappelijke Job Demands-Resources (JDR) model. Het veelgebruikte model bestaat 25 jaar en dat is reden voor een heus JDR Festival, vindt werkdesigner en HRM-expert Klaas-Jan Reincke.
Arbocuratieve zorg

Podcast arbocuratieve zorg: ‘De medisch specialist en de bedrijfsarts’

Het Platform Arbeidsgerelateerde Zorg maakt een driedelige podcastserie over arbocuratieve zorg. De tweede aflevering uit de serie heet “De medisch specialist en de bedrijfsarts" en is nu te beluisteren.
Re-integratie

Langetermijneffecten van kanker(behandeling) op werk

Veel mensen ondervinden ook op langere termijn de gevolgen van kanker en kankerbehandelingen. Uit een peiling van de Nederlandse Federatie van Kankerpatiëntenverenigingen (NFK) blijkt dat 61% van de respondenten hierdoor beperkingen in werk of school ervaart. 

Werk leidt niet altijd tot meer bestaanszekerheid

Naar schatting leven ruim 1 miljoen Nederlanders in armoede, waaronder meer dan 200.000 ‘werkende armen’. Deze cijfers maken nog maar eens duidelijk dat betaald werk helaas niet altijd tot voldoende bestaanszekerheid leidt. Vooral werkenden met een flexibel arbeidscontract en zzp’ers hebben een verhoogd armoederisico, net als mensen met een migratieachtergrond.

TBV-congres

Re-integratie