Somatische aandoeningen

Re-integratie

Werken met een dwarslaesie

Werkparticipatie is gerelateerd aan een betere kwaliteit van leven voor mensen met een dwarslaesie. Maar welke kenmerken van het werk gerelateerd zijn aan kwaliteit van leven bij mensen met een dwarslaesie is grotendeels onbekend.
Beroepsziekten

Allergische ziekten (deel 2)

Blootstelling aan allergenen op de werkplek is een veelvoorkomend gezondheidsprobleem en kan zich manifesteren door klachten aan de luchtwegen of huid. Luchtwegklachten uiten zich vaak acuut (zie deel 1 van dit tweeluik in TBV 7-8) en huidklachten ontstaan geleidelijk.
Re-integratie

Klachten rond menopauze in Vlaanderen

Wij hadden tot doel verbanden te onderzoeken tussen menopauzeklachten en een hoge herstelbehoefte. Een hoge herstelbehoefte is immers een vroege indicator van mentaal onwelzijn en een voorloper van burn-out.

Richtlijn overgang en werk: handvatten voor de bedrijfsarts

Bedrijfsarts Sophia Franklin vertelt tijdens het aankomend TBV-congres, Vrouwspecifieke aandoeningen in de praktijk van de bedrijfs- en verzekeringsarts, over de totstandkoming van de nieuwe NVAB-richtlijn Overgang en werk. Het was hoog tijd dat die richtlijn er kwam, vindt ze. ‘De CAS-code voor overgangsklachten wordt slechts zelden gebruikt, en dat is statistisch gezien eigenlijk onmogelijk.’
Covid-19

Merendeel patiënten met post-COVID is nog steeds niet hersteld

Het merendeel van de post-COVID patiënten is na twee jaar nog niet hersteld en kampt met veel uiteenlopende, vaak ernstige gezondheidsklachten. Ze zijn minder gaan werken of volledig gestopt en kunnen hun sociale rollen niet of minder vervullen. Dit blijkt uit het tweejarig onderzoek, uitgevoerd door het Erasmus MC in samenwerking met C-support. De onderzoeksrapportage werd onlangs aangeboden aan minister Agema van VWS.

Arbeidsgerichte zorg vraagt om gedragsverandering

Werk zou integraal onderdeel moeten zijn van de klinische behandeling. Toch is er in het ziekenhuis nog onvoldoende aandacht voor arbeidsgerichte zorg. Volgens gezondheidswetenschapper Maarten Butink is dat niet zozeer een kwestie van geld maar van mindset. ‘Het zit gewoon nog niet in het systeem van de medisch specialist.’

Belgisch FMO onderzoekt medische fouten en vergoedt soms geleden schade

In de serie verzekeringsartsen met een bijzonder specialisme dit keer een interview met Steven Luyten. Luyten is hoofd van de medische afdeling van het Fonds Medische Ongevallen, dat slachtoffers van medische ongevallen juridisch en medisch onderbouwd advies geeft.
Re-integratie

Veroorzaakt tillen lage rugpijn?

Er is onvoldoende bewijs voor een causaal verband tussen tillen en lage rugpijn. Dit concluderen De Bruin et al. op basis van een literatuurstudie.1 Hoe kwamen deze auteurs tot deze vergaande conclusie en wat betekent dit voor de praktijk? Pieter Coenen en Paul Kuijer bespreken in de nieuwe editie van TBV de bevindingen en benoemen wat bedrijfs- en verzekeringsartsen met de boodschap van dit artikel kunnen doen.
Preventie

Artrose-preventie staat nog in de kinderschoenen

Voor de behandeling van artrose zijn momenteel geen medicijnen of andere effectieve behandelingen beschikbaar. Daarom zou het volgens het Nivel goed zijn om in te zetten op de preventie van artrose. Uit onderzoek van de organisatie blijkt echter dat dit een lastige opgave is. Er zijn verschillende onbeantwoorde vragen, bijvoorbeeld hoe je mensen kunt motiveren […]
Preventie

NPO bij expertise-onderzoek

Binnen de bedrijfs- en verzekeringsgeneeskunde worden regelmatig verdiepende expertise-onderzoeken ingezet wanneer er behoefte is aan een objectieve medische beoordeling, die buiten het bereik van de reguliere bedrijfs- en verzekeringsartsenpraktijk valt. Een neuropsychologisch onderzoek (NPO) kan onderdeel zijn van een expertise-onderzoek. Dit NPO heeft dan een cruciale rol bij het beoordelen van de cognitieve en psychische functies van individuen in relatie tot werk- en verzekeringsgerelateerde aangelegenheden.

TBV-congres

21e TBV congres

Van der Valk Hotel Veenendaal | Veenendaal