De berichten hierover kwamen naar buiten via Trouw en RTL Nieuws die stelden dat de maatregel, die volgens de wet niet mag, is genomen vanwege een groot tekort aan verzekeringsartsen en oplopende wachtlijsten van zieke werknemers. Namens UWV reageert RvB-lid Guus van Weelden op de berichtgeving. “Eén voorstel (Hengelo) is alleen nog een idee en is dus niet uitgevoerd”, aldus van Weelden. “Het andere voorstel heeft geleid tot één zeer kleinschalige proef in Zwolle onder 30 mensen waarbij zieke werknemers van 60 jaar en ouder een WIA-uitkering krijgen toegekend na een (plausibiliteits)beoordeling door een arbeidsdeskundige.” Van Weelden erkent dat dit niet conform de huidige wet- en regelgeving is. “Dat betekent dat er toestemming nodig is van de Raad van Bestuur en het ministerie van SZW. Er is geconstateerd dat dit proces niet op de juiste manier is verlopen. Inmiddels is het ministerie hierover ingelicht.”
Dat UWV al geruime tijd kampt met achterstanden in de WIA-beoordelingen, is algemeen bekend. De minister van SZW heeft dit vorig jaar april in een brief aan de Tweede Kamer benoemd als een maatschappelijk probleem. Van Weelden: “Aanpassingen van wet- en regelgeving zijn daarbij onontbeerlijk om de vraag naar sociaal-medische beoordelingen te verlagen. UWV is hierover in gesprek met het ministerie en medewerkers is gevraagd actief mee te denken in de zoektocht naar oplossingen. Zij ervaren het probleem elke dag aan den lijve in hun contact met cliënten. Dat heeft onder meer geleid tot de twee voorstellen waar in de berichtgeving aan gerefereerd wordt. In beide gevallen gaat het om voorstellen gericht op het snel duidelijkheid geven aan cliënten die wachten op een WIA-beoordeling.”
Overigens wordt in afstemming met het ministerie van SZW geëxperimenteerd op een aantal UWV-kantoren met zogenaamde sociaal medische centra waarin de verzekeringsarts de regie voert over het totale proces en waarbij deze zoveel mogelijk een beroep doet op andere professionals, zoals de arbeidsdeskundige. Het doel is om zo meer dossiers weg te werken.