Home Zoek
Geef een zoekterm op ( 714 resultaten )
Verfijn zoekresultatenAllergische ziekten (deel 1)
Allergische beroepsziekten moeten meer onder de aandacht komen van bedrijfs- en verzekeringsartsen. In dit artikel wordt allergisch beroepsastma besproken. Doel is om lezers erop te attenderen dat bij mensen met astma altijd gedacht moet worden aan ontstaan of verergering door allergeenexpositie in het werk en om handvatten te geven voor diagnostiek, behandeling en preventie in de dagelijkse praktijk.
‘We hebben allemaal recht op een aanvaardbaar leven’
De KNMG streeft naar gelijke kansen op en leven in gezondheid voor elke Nederlander. Daarmee is ook bestaanszekerheid een belangrijk thema voor de artsenfederatie, want: ‘Bestaansonzekerheid drukt op de mentale gezondheid en kan ook tot fysieke klachten leiden', aldus KNMG-voorzitter René Héman.
Ongevallenwet van 1901 als gamechanger
In de tweede helft van de negentiende eeuw zien we een groeiend besef van de rechten van de fabrieksarbeider: man, vrouw of kind. Het besef van hun recht op veilig en gezond werk groeit. Die groei krijgt een belangrijke stimulans als in 1901 de Ongevallenwet (OW) van kracht wordt.
Claimbeoordeling en bestaanszekerheid
De uitvoering van de arbeidsongeschiktheidsverzekering beleeft een spannende tijd: na een lange periode van bezuiniging en sturing op productie en budget worden de gevolgen daarvan duidelijk1 en staan bestaanszekerheid en de menselijke maat hoog op de politieke agenda. Grote en kostbare veranderingen van het stelsel lijken noodzakelijk.
Mentale gezondheid jongvolwassenen
Bij de BedrijfsGeneeskundige Dagen sprak NVAB-voorzitter Boyd Thijssens over een bredere scope voor bedrijfsgeneeskunde binnen de sociale geneeskunde. Een link met jeugdgezondheidszorg ligt niet direct voor de hand, maar de jongere van nu is de werknemer van morgen. Problemen tijdens de jeugd hebben impact op latere arbeidsdeelname.
Vergeet de Participatiewet niet
Het programmaplan ‘Participatiewet in balans' benadrukt de noodzaak van een herziening van de Participatiewet met meer aandacht voor de menselijke maat en bestaanszekerheid. Dit is een kostbare, maar noodzakelijke hervorming die alleen met politieke steun kan worden gerealiseerd. Verzekeringsartsen moeten betrokken worden bij deze hervorming, om te waarborgen dat de medische arbeidsongeschiktheidsbeoordeling voor de Participatiewet beter aansluit op de praktijk.
Oordeel duurzaamheid
Het idee van de participatiemaatschappij is om iedereen die kan, mee te laten doen, bij voorkeur in betaald werk. Wanneer vanwege een medische aandoening of gebrek, iemand duurzaam niet in staat is om te werken, kunnen jong gehandicapten in aanmerking komen voor een Wajong-2015-uitkering.
Werk draagt bij aan bestaanszekerheid (maar helaas niet altijd)
De relatie tussen arbeid en gezondheid is van oudsher vooral bekeken vanuit werkgebonden risico's waartegen werkenden moesten worden beschermd. Hierdoor zijn arbeidsomstandigheden nu aanzienlijk veiliger. Inmiddels worden ook de positieve effecten van gezond en veilig werken meer herkend én erkend. Het belang van werken voor bestaanszekerheid lijkt echter zó vanzelfsprekend, dat er te weinig bij wordt stilgestaan.
Kunnen we de zelfcertificatieperiode verlengen?
Medische certificering is in België, op enkele uitzonderingen na, nodig voor ziekteverzuim langer dan één werkdag. De literatuur biedt geen eenduidig antwoord op de relatie tussen zelfcertificeringsperiode en verzuimduur.
Beschut werk als solide basis
Beschut werk is voor mensen die niet in een reguliere baan kunnen werken. Wat het precies inhoudt en voor wie het is bedoeld, is niet bij iedereen goed bekend. Sommigen denken zelfs dat beschut werk en sociale werkbedrijven niet meer bestaan. In dit artikel geven wij daar helderheld over.