Home Zoek
Geef een zoekterm op ( 714 resultaten )
Verfijn zoekresultatenGelijk oordeel voor man en vrouw?
Genderverschillen spelen een rol bij ziektepresentatie en ziektebeloop in de eerste lijn. Daarom is bewustwording van mogelijke genderverschillen in de spreekkamer van de bedrijfsarts en verzekeringsarts van belang. In dit kleinschalige onderzoek zijn er verschillen objectiveerbaar ten aanzien van de gescoorde beperkingen tussen de verschillende geslachten (niet significant).
MagazineBelastbaarheid/beoordeling; IZP FML
Contact gezocht met verzekeringsarts
Doel van dit onderzoek was om te achterhalen welke redenen arbeidsdeskundigen hebben om wel of niet te overleggen met verzekeringsartsen bij claimbeoordelingen. En welke aanbevelingen hebben zij voor dit overleg met de verzekeringsarts? Hiermee kunnen verzekeringsartsen hun communicatie naar arbeidsdeskundigen aanpassen waardoor het beoordelingsproces efficiënter verloopt en de werktijd van verzekeringsartsen optimaal wordt benut.
MagazinePsychische aandoeningen
Zijn vrouwen meer burned out dan mannen?
In alle definities van burn-out staat de mentale uitputtingstoestand centraal. Deze uitputting uit zich in gebrek aan handelingsvermogen (extreme vermoeidheid, 'ik kan niet meer') en handelingsbereidheid (mentale distantie, 'ik wil niet meer'). Burn-out is per definitie werkgerelateerd.1 Dit onderzoek richt zicht op burn-outklachten en verschillen in de mate van deze klachten tussen mannen en vrouwen.
MagazinePsychische aandoeningen
Autistische burn-out
Mensen met autisme raken relatief snel overbelast, ook wel een autistische burn-out genoemd. Kenmerkend hiervoor is een toename van prikkelgevoeligheid, vermoeidheid en verlies van vaardigheden. Om overbelasting te verminderen of voorkomen is praktische begeleiding op verschillende levensgebieden van belang, evenals mogelijkheden om tot rust te komen en zich (sociaal) terug te trekken.
MagazineBeroepsziekten
Ziekte van Dupuytren
Werken met de handen verhoogt de kans op M. Dupuytren.1-3 Daarnaast zijn er persoonsgebonden risicofactoren.4-12 Wat het beste werkt ter preventie is niet bekend. Een aanpak van verschillende risicofactoren werkt daarom mogelijk het beste.
Vast en veilig stramien voor (her)beoordelingen
Sociaal-medische beoordelingen moeten vooral voor cliënten inzichtelijk maken waarom (verzekerings)artsen al dan niet beperkingen voor werk aannemen gezien de ervaren klachten. Het UWV is daarbij, zoals onze koning in de troonrede van 2019 stelde, 'het gezicht van de overheid'. Artsen staan alleen al daarom dagelijks voor de ingewikkelde taak in een context van complexe wet- en regelgeving hun sociaal-medische oordelen zorgvuldig te rechtvaardigen en hun argumentatie zowel logisch als bondig en begrijpelijk te presenteren.
AchtergrondartikelKennis en kwaliteit
Meerwaarde van lichamelijk onderzoek door de bedrijfsarts
Omdat er steeds minder een gericht lichamelijk onderzoek door de bedrijfsarts zelf wordt verricht, ontstaat een gemiste kans op het vergaren van essentiële informatie die nodig is, of kan zijn, voor het optimaal begeleiden van een verzuimende werknemer. De auteur gaat uitgebreid in op het belang en de doel(en) van het lichamelijk onderzoek, verricht door de bedrijfsarts.
MagazineWet en ethiek
Werkgever klaagt over e-mail bedrijfsarts
Bedrijfsartsen communiceren veel met werkgevers en werknemers via de e-mail. Hiermee zijn oordelen en adviezen vastgelegd. Bedrijfsartsen moeten zich realiseren dat een e-mail kan worden ingebracht in een gerechtelijke procedure.
‘Werkenden laten floreren’
Bedrijfsarts Hanneke Kerkhof en haar collega Anna Swart, arts in opleiding tot bedrijfsarts, willen - bevlogen als ze zijn - hun werkveld nog beter maken. Daarom startten ze bij hun werkgever HumanCapitalCare een project rondom diversiteit. Dat heet Kracht van Verschil en gaat onder meer over gender, maar ook over allerlei andere vormen van diversiteit en inclusie. 'Verschillen kunnen juist gewaardeerd worden en ingezet als kracht.'
Neem vaders serieus. Laten we anders kijken naar hun rollen
Vaderschap is in transitie. Waar vroeger van mannen enkel verwacht werd dat zij het brood op de plank brachten, is het tegenwoordig ook de bedoeling dat ze een (ver)zorgende rol op zich nemen. Dit maakt het nodig om ook op een andere manier naar vaders te kijken en vaders serieus te nemen in de verschillende rollen die zij hebben en (willen) combineren.